A négy személyiségtípus

Az életben az egyik legfontosabb dolog megérteni azt, hogy kik vagyunk, megtanulni kifejezni magunkat és kommunikálni másokkal.

Alapvetően négyféle személyiségtípus létezik, mindegyiknek megvannak az erősségei és gyengeségei. Ha megértjük az ezek közötti különbséget és felismerjük, hogy melyik jellemző ránk, akkor jobban értjük majd a cselekedeteink és a környezetünk viselkedése mögötti indítékokat, ami átértékeli az emberekkel való kapcsolatainkat. Megvizsgálhatjuk mindegyik típus természetes jellemvonásait, erősségeit és gyengeségeit, valamint azt, hogy ránk melyik típus illik.

Már lehet, hogy kitöltötted a „vérmérséklet tesztet”, melynek alapján kiderítetted, hogy melyik személyiségtípus jellemző rád leginkább. Valószínű, hogy egy vagy két típus fog dominálni.

A személyiségeket két csoportba sorolhatjuk. Van két extrovertált : a szangvinikus és a kolerikus. Ők az energiájukat kifelé hasznosítják azáltal, hogy tevékenységekre vagy emberekre fektetik a hangsúlyt. Az a céljuk, hogy megváltoztassák a világot. A másik két típust introvertáltnak hívjuk. Ők a melankolikus és a flegmatikus vérmérsékletűek. Ez a kettő az energiát befelé hasznosítja, gondolkodásra, elmélkedésre. Az extrovertáltakkal szemben az a céljuk, hogy megértsék a világot.

A személyiség teszt kiértékelése

Számold össze, hogy az egyes betűkből hányat jelöltél meg, és ezeket a számokat írd a teszt alján található betűk mellé. Mindegyik betű egy bizonyos személyiségtípust jelez:

Sz = szangvinikus K = kolerikus
M = melankolikus F = flegmatikus

Kattints arra a személyiségtípusra, aminek legtöbb pontot adtál és nézd át az információt, amit ott találsz. Vizsgáld meg, hány tulajdonság igaz rád. Beszélj barátaiddal, szobatársaiddal arról, hogy nekik mi jött ki a teszten és utána tárgyaljátok meg, hogy mennyire jellemző mindannyitokra az, ami a személyiségtípusaitokról le van írva. Biztos meglepő lesz néhány dolog, amit ott találsz és még talán segítségedre is lesz abban, hogy jobban megértsd magad és másokat…

Jó szórakozást!!!